Ξένες γλώσσες Lower Cambridge ή Lower Michigan: Ποιο πτυχίο αγγλικών να προτιμήσω;

Lower Cambridge ή Lower Michigan: Ποιο πτυχίο αγγλικών να προτιμήσω;

Τα πιστοποιητικά Cambridge και Michigan αντιστοιχούν σε παρόμοιο επίπεδο γνώσεων της αγγλικής γλώσσας και εφόσον περάσετε τις εξετάσεις, ισχύουν για μια ζωή. Το Cambridge βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο, ενώ το Michigan στα αμερικανικά αγγλικά. 

Lower Cambridge ή Lower Michigan: Ποιο πτυχίο αγγλικών να προτιμήσω;

Η χώρα στην οποία σκοπεύετε να σπουδάσετε ή να εργαστείτε θα καθορίσει εάν χρειάζεστε Αμερικάνικα ή Βρετανικά αγγλικά. Εάν αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή σας, δείτε παρακάτω τα χαρακτηριστικά των δύο πιστοποιητικών και σε ποιους απευθύνονται.

ECCE (Michigan Lower)

Το Certificate of Competency in English (ECCE) ή αλλιώς Michigan Lower είναι ένα πιστοποιητικό EFL υψηλού ενδιάμεσου επιπέδου αγγλικών (B2). Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο τεστ είναι η Αμερικάνικη-Αγγλική.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το ECCE δίνει έμφαση στην επικοινωνιακή χρήση των Αγγλικών και όχι στη φορμαλιστική γνώση της αγγλικής γλώσσας και απευθύνεται σε μαθητές που είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά και στους τέσσερις τομείς δεξιοτήτων (ομιλία, ακρόαση, ανάγνωση, γραφή). Η γλώσσα για την οποία θα εξεταστείτε είναι «κοινή» και όχι «ακαδημαϊκή».

Δομή του τεστ

Το τεστ διαρκεί 3 ώρες και αποτελείται από τις εξής ενότητες:

Ακρόαση - 2 ενότητες, 50 ερωτήσεις

Γραμματική - 35 ερωτήσεις

Λεξιλόγιο - 35 ερωτήσεις

Ανάγνωση - 3 ενότητες, 30 ερωτήσεις

Γραφή - 1 εργασία

Ομιλία - 4 μέρη, 15 λεπτά

Τα μέρη της γραμματικής και του λεξιλογίου συνδυάζονται στην ενότητα της Ανάγνωσης.

Πώς βαθμολογείται το ECCE;

Το ECCE βαθμολογείται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται συγκεντρωτική βαθμολόγηση. Η συνολική βαθμολογία επιτρέπει στους μαθητές που είναι αδύναμοι σε μια ενότητα να αντισταθμίσουν τη βαθμολογία όντας καλύτεροι σε κάποια άλλη ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποτύχετε σε μία από τις τέσσερις ενότητες (Speaking, Listening, Grammar-Vocabulary-Reading, Writing) και να περάσετε το ECCE εάν οι βαθμολογίες σας σε άλλες ενότητες είναι σημαντικά υψηλότερες από το ελάχιστο επίπεδο επιτυχίας. Οι μαθητές που αποτυγχάνουν σε δύο ή περισσότερες ενότητες δεν θα περάσουν τις εξετάσεις. Γενικά, οι εξεταζόμενοι πρέπει να απαντήσουν σωστά περίπου στο 65% των στοιχείων πολλαπλής επιλογής στην Ακρόαση και Γραμματική-Λεξιλόγιο-Ανάγνωση σωστά για να περάσουν αυτές τις ενότητες.

Cambridge English B2 First (Cambridge Lower)

Η εξέταση Cambridge English B2 First, γνωστή προηγουμένως ως FCE ή Cambridge First Certificate, έχει σχεδιαστεί για μαθητές υψηλού ενδιάμεσου επιπέδου αγγλικών. Είναι η πιο δημοφιλής από τις εξετάσεις Cambridge English επειδή το B2 είναι συχνά το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται από τα πανεπιστημιακά προγράμματα στις αγγλόφωνες χώρες.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το Cambridge B2 First Certificate είναι μια εξέταση για μαθητές που πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν καθημερινά γραπτά και προφορικά αγγλικά σε ανώτερο-μεσαίο επίπεδο για λόγους εργασίας ή σπουδών.

Δομή του τεστ

Το Cambridge B2 First Certificate εξετάζει και τις τέσσερις δεξιότητες: ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ομιλία σε 4 μέρη.

Μέρος 1 (75 λεπτά) – Η πρώτη ενότητα της εξέτασης B2 First Certificate εξετάζει την κατανόηση ανάγνωσης, τη γραμματική και το λεξιλόγιο - συνολικά 52 ερωτήσεις.

Μέρος 2 (80 λεπτά) – Η δεύτερη ενότητα του Cambridge First Certificate ελέγχει την ικανότητα γραφής. Θα κληθείτε να γράψετε δύο κείμενα, το καθένα από 140 έως 190 λέξεις.

Μέρος 3 (40 λεπτά) – Η τρίτη ενότητα του αφορά την ακρόαση - συνολικά 30 ερωτήσεις.

Μέρος 4 (14 λεπτά) – Η τελευταία ενότητα του FCE εξετάζει την ομιλία. Οι μαθητές εξετάζονται σε ζευγάρια και το τεστ αποτελείται από τέσσερις σύντομες υποενότητες, τις δύο πρώτες μιλάτε μόνοι σας και τις δεύτερες μιλάτε με τον άλλο υποψήφιο.

Πώς βαθμολογείται το FCE

Εάν η βαθμολογία σας είναι 160 και άνω θα λάβετε το Cambridge Lower, το οποίο αντιστοιχεί σε επίπεδο Β2 στα Αγγλικά στο CEFR. Οι μαθητές με βαθμολογία 180 και άνω στο B2 First θα λάβουν Πιστοποιητικό Cambridge English για το επίπεδο C1. Οι μαθητές με βαθμολογία μεταξύ 140 και 160 θα λάβουν πιστοποιητικό Αγγλικών Β1.

Το πρώτο μέρος του FCE ισούται με το 40% της συνολικής βαθμολογίας. Το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο μέρος ισούται το καθένα με το 20% της συνολικής βαθμολογίας.

Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να λάβετε υψηλότερη βαθμολογία σε εξετάσεις που είναι στο επίπεδο σας παρά να επιλέξετε εκείνες που είναι δύσκολο να περάσετε. Προτιμήστε τις εξετάσεις που μπορείτε να περάσετε ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στη γνώση της γλώσσας.