Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης: Ποια λάθη να αποφεύγετε όταν γράφετε έκθεση

Ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης: Ποια λάθη να αποφεύγετε όταν γράφετε έκθεση

Η έκθεση είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για να κρίνουν οι καθηγητές τις γνώσεις των μαθητών και να εξετάζουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους. Οι μαθητές βρίσκουν τα διαγωνίσματα, και φυσικά τις πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της έκθεσης, πολύ αγχωτικές γιατί ο χρονικός περιορισμός δυσκολεύει τη σκέψη και την γραπτή έκφραση. Τα ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης βοηθούν τους μαθητές να εξελίξουν την κριτική τους σκέψη και να εξοικειωθούν με τεχνικές που θα μπορούν πάντα να εφαρμόζουν για να γράφουν σωστές εκθέσεις ακόμα και κάτω από πίεση χρόνου.

Ποια λάθη να αποφεύγετε όταν γράφετε έκθεση 

Επανάληψη του προλόγου

Οι μαθητές συχνά επαναλαμβάνουν τον πρόλογό τους στο τέλος. Η τελευταία παράγραφος της έκθεσης, δηλαδή το συμπέρασμα, δεν προορίζεται για να επαναλάβετε την εισαγωγή με διαφορετικές λέξεις. Ο επίλογος δεν θα πρέπει να είναι επαναδιατύπωση, γιατί έχει μεγάλη σημασία και δεν πρέπει να τον παραλείψετε. Καλύτερα να γράψετε έναν μικρότερο επίλογο αν δεν έχετε χρόνο παρά να επαναλάβετε τον πρόλογο.

Πάρα πολλές πληροφορίες και γεγονότα

Παρόλο που απαραίτητο μέρος μιας έκθεσης για τη στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων σας αποτελούν οι πληροφορίες και τα γεγονότα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φιλτράρετε τις πληροφορίες που αναφέρετε. Στόχος σας είναι να παρουσιάσετε το θέμα στον αναγνώστη παρέχοντάς του επαρκείς, αλλά περιορισμένες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν μεταβάσεις μεταξύ των παραγράφων

Οι παράγραφοι είναι ξεχωριστές σκέψεις και πρέπει να γράφονται ανάλογα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακούγονται σαν ξεχωριστά τμήματα δύο διαφορετικών εκθέσεων. Πάντα να φροντίζετε να υπάρχει μια λογική μετάβαση από τη μία παράγραφο στην άλλη.

Να ξεφύγετε από το θέμα

Οι μαθητές συχνά προσπαθούν να σκεφτούν και να καταγράψουν τις ευρύτερες προεκτάσεις της θέσης τους στο θέμα, θίγοντας άλλες πτυχές που σχετίζονται ελαφρώς με το θέμα και συχνά καταλήγουν να ξεφεύγουν από αυτό. Πάντα να μένετε στις βασικές ιδέες που έχετε υποστηρίξει αρχικά.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάτι που γράψατε είναι εκτός θέματος; Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν αυτό που γράψατε βοηθά άμεσα να απαντήσετε στην ερώτηση/θέμα της έκθεσης. Αν όχι, θα πρέπει να το διαγράψετε.