Σχολικά Πώς τα ιδιαίτερα μαθήματα Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για κάθε μαθητή

Πώς τα ιδιαίτερα μαθήματα Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για κάθε μαθητή

Οι μαθητές ενώ θεωρούν ότι η οικονομική εκπαίδευση είναι σημαντική, συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν βασικές έννοιες της οικονομίας. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι το 93% των εφήβων πιστεύουν ότι τα οικονομικά είναι απαραίτητα, αλλά δεν γνωρίζουν τι είναι ο πληθωρισμός ή ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα ΑΟΘ μπορούν να βοηθήσουν κάθε μαθητή να καλύψει τυχόν κενά που έχει στα μαθηματικά και να κατανοήσει πλήρως κάθε έννοια και κεφάλαιο του μαθήματος εξασφαλίζοντας του όχι μόνο έναν καλύτερο βαθμό αλλά σημαντικά εφόδια για το μέλλον του.

Γιατί τα οικονομικά είναι τόσο σημαντικά και γιατί οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) είναι απαραίτητο μάθημα για κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα επιλέξει;

Τα οικονομικά είναι σημαντικά γιατί βοηθούν στην κατανόηση του πώς λειτουργεί ο κόσμος. Για παράδειγμα γιατί οι τιμές ανεβαίνουν και μειώνονται ανάλογα με τις τρέχουσες καταστάσεις της εκάστοτε χώρας σε συνάρτηση με τον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι έχετε ακούσει για τον πληθωρισμό. Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι σημαίνει και πώς επηρεάζει την οικονομία.

Θα μάθετε επίσης ποια είναι η διαφορά μεταξύ μικροοικονομίας και μακροοικονομίας. Για παράδειγμα, στη μικροοικονομία, θα μελετήσετε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τη θεωρία παιγνίων ενώ στη μακροοικονομία, θα μελετήσετε τη σύγκλιση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών, τα σοκ του πληθωρισμού και τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Πώς επηρεάζουν τα οικονομικά τη ζωή των μαθητών; 

Η οικονομία επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Συνεχώς κάνουμε επιλογές για το τι πρόκειται να καταναλώσουμε ή να εξοικονομήσουμε. Οι μαθητές που δίνουν βάση στο μάθημα αυτό αναπτύσσουν τις απαιτούμενες ικανότητες για να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι παγκόσμιες οικονομικές αγορές. Αναπτύσσουν δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων που θα τους βοηθήσουν να διαπρέψουν ως φοιτητές και ως εργαζόμενοι επαγγελματίες στο μέλλον. Οι μαθητές αυτής της γενιάς καταλαβαίνουν περισσότερο από ποτέ ότι τα οικονομικά έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην ζωή τους και το άμεσο μέλλον τους.

Μια θεμελιώδης αρχή της οικονομίας είναι ότι οι επιλογές επιβάλλουν κόστος, ή όπως είπε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Milton Friedman, "There is no such thing as a free lunch.” δηλαδή "Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο όπως το δωρεάν γεύμα”. Θέτοντας τις βάσεις της οικονομικής εκπαίδευσης, οι μαθητές θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να σταθμίσουν το κόστος και τα οφέλη των αποφάσεων τους καθώς εισέρχονται στην ενήλικη ζωή και αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους.