Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας: συμβουλές για να διδάξετε καλύτερα το μάθημα

Ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας: συμβουλές για να διδάξετε καλύτερα το μάθημα

Ως δάσκαλος, η ιστορία είναι ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα για να διδάξετε. Με λίγες εξαιρέσεις, τα νεαρά μυαλά των μαθητών αδιαφορούν για τα σχολικά βιβλία και την απαγγελία βαρετών γεγονότων και προσώπων ενώ δυσκολεύονται να αποστηθίσουν τις εκατοντάδες ημερομηνίες.
Καθώς προετοιμάζετε τα ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μην ξεχνάτε ότι το να αγαπάτε την ύλη του θέματός που διδάσκετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές σας θα το θυμούνται μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης.
1. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία μόνο εκεί που ωφελεί
Πιθανότατα οι περισσότεροι μαθητές να θέλουν να κρατούν σημειώσεις στο laptop τους ή ακόμα και στο κινητό τους. Εάν ο στόχος σας είναι η μακροπρόθεσμη απομνημόνευση, μια προσέγγιση είναι να μην το επιτρέψετε. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι γράφοντας σημειώσεις με το χέρι βοηθά το ανθρώπινο μυαλό να απομνημονεύει δεδομένα πολύ πιο αποτελεσματικά από την πληκτρολόγηση. 
2. Χρησιμοποιήστε λίγη φαντασία για να τραβήξτε το ενδιαφέρον
Μην κάνετε τις ημερομηνίες κεντρικό θέμα της διδασκαλίας σας. Αντίθετα, εστιάστε στις ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία.
Ένα σπουδαίο διδακτικό βοήθημα είναι τα ιστορικά μυθιστορήματα. Αυτά τα βιβλία αφορούν πραγματικές περιόδους της ιστορίας και συχνά παρουσιάζουν πραγματικούς χαρακτήρες. Ο κύριος χαρακτήρας είναι συνήθως μυθιστορηματικός αλλά θα μπορούσε εύκολα να είχε ζήσει εκείνη την περίοδο. Τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι διαθέσιμα για κάθε επίπεδο τάξης και υπάρχει ένα για σχεδόν κάθε ιστορική περίοδο. Δοκιμάστε να επιλέξετε ένα βιβλίο που βασίζεται σε ένα κεντρικό μέρος της ύλης σας και διαβάστε το μαζί με τους μαθητές σας ανταλλάσσοντας σχόλια και εντυπώσεις.
3. Εστιάστε στις ιδιοσυγκρασίες των ιστορικών προσώπων
Εάν θέλετε οι μαθητές σας να θυμούνται τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας πέρα ​​από το επόμενο διαγώνισμα, πρέπει να ενσωματώσετε περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από μάχες, ονόματα και ημερομηνίες. Τα Trivia προσελκύουν την προσοχή και οι μαθητές λατρεύουν να ακούν για λιγότερο γνωστές συνήθειες, ιδιαιτερότητες και κατορθώματα των ενηλίκων.
4. Πείτε όλη την ιστορία
Παρά την έλλειψη επιρροής που έχουν οι δάσκαλοι στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη της ιστορίας, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα "κακώς κείμενα" της ιστορίας, όπως τον ρατσισμό. Οι καθηγητές ιστορίας μπορούν να εξηγήσουν στους μαθητές τους γιατί τα μαθήματα που διδάσκονται δεν δίνουν πάντα την πλήρη εικόνα και να διδάξουν το κάθε κεφάλαιο ως κομμάτι ενός ευρύτερου πλαισίου της παγκόσμιας ιστορίας εξηγώντας όλες τις οπτικές ενός ιστορικού γεγονότος. Η ιστορία, είναι ένα σπουδαίο ​​και συναρπαστικό μάθημα που πρέπει να εμπνέει και να βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν ότι είναι πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, ισότιμοι με τους άλλους ανθρώπους και υπεύθυνοι για το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας.