Ξένες γλώσσες Πώς να μάθω αλβανικά και ποιες οι προκλήσεις της γλώσσας

Πώς να μάθω αλβανικά και ποιες οι προκλήσεις της γλώσσας

Δεν υπάρχουν πολλές γλώσσες που να έχουν το δικό τους κλαδί στο ινδοευρωπαϊκό γλωσσικό δέντρο. Τα σύγχρονα αλβανικά διακρίνονται από δύο κύριες ομάδες διαλέκτων: τα τόσκικα και τα γκέγκικα. Χωρίζονται χονδρικά από τον ποταμό Shumbkin, με το βόρειο μισό της χώρας να μιλάει κυρίως γκέγκικα και το νότο να μιλάει τοσκικά. Δεδομένου ότι και οι δύο είναι σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία κατανοητές, δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει ποια από τις διαλέκτους θα μάθετε.

Πώς να μάθω αλβανικά και ποιες οι προκλήσεις της γλώσσας

Πώς να μάθω αλβανικά: Η εκμάθηση μιας μη δημοφιλούς γλώσσας όπως τα αλβανικά αποτελεί πρόκληση κυρίως επειδή οι πηγές και τα εργαλεία εκμάθησης είναι σαφώς λιγότερα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε αλβανικά είναι να ζήσετε για ένα διάστημα στη χώρα. Αν χρειάζεστε τα αλβανικά για να επικοινωνήσετε για τις καθημερινές σας ανάγκες, θα αναγκαστείτε να τα μάθετε γρήγορα!

Ένας άλλος τρόπος είναι να βεβαιωθείτε ότι η μελέτη τους αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Το να αφιερώνετε μία ώρα την ημέρα για να μάθετε αλβανικά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αξιοπρεπή ευχέρεια σε περίπου δύο χρόνια.

Ποιες οι προκλήσεις της γλώσσας

Όπως και τα ελληνικά, τα αλβανικά έχουν πιο δύσκολη γραμματική από τα αγγλικά. Τα ουσιαστικά έχουν γένος και κάθε γένος ουσιαστικού ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Πρέπει να θυμάστε το φύλο κάθε ουσιαστικού καθώς μαθαίνετε το λεξιλόγιο. Κάθε ουσιαστικό επίσης έχει πτώσεις που σηματοδοτούν τη γραμματική χρήση κάθε ουσιαστικού σε μια πρόταση (π.χ. υποκείμενο, άμεσο αντικείμενο). Η κατάληξη του ουσιαστικού σε κάθε περίπτωση διαφέρει ανάλογα με το γένος. Υπάρχουν πέντε πτώσεις στα αλβανικά:

Η Ονομαστική, η Γενική, η Δοτική, η Αιτιατική και η Αφαιρετική ή Προθετική. Κάθε πτώση έχει δύο τύπους, τον Οριστικό και τον Αόριστο. Αυτό το χαρακτηριστικό των αλβανικών ουσιαστικών μπορεί να περιπλέξει την εκμάθηση της γλώσσας διότι ορισμένα ουσιαστικά τελειώνουν σε σύμφωνο όπως «t» ή «n».

Η εκμάθηση των ουσιαστικών μπορεί να σας φανεί δύσκολη. Θα πρέπει να θυμάστε το γένος, την κατάληξη για κάθε παράγωγο του ουσιαστικού και την αόριστη και οριστική κατάληξη για κάθε περίπτωση. Ωστόσο, μόλις μάθετε τους κανόνες της γραμματικής, η δημιουργία προτάσεων θα αρχίσει να γίνεται πιο εύκολη.

Δημιουργήστε ένα σωστό πλάνο μελέτης λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρά σας για την εκμάθηση της γλώσσας και τον τρόπο που σας αρέσει να μελετάτε. Ορισμένοι τρόποι αποδίδουν καλύτερα για κάποιους μαθητές από άλλους. Σας αρέσουν οι εντυπωσιακές εφαρμογές με κινούμενα σχέδια και πόντους για να σκοράρετε; Ή μήπως προτιμάτε ένα ακουστικό μάθημα για να αρχίσετε να μιλάτε;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την εκμάθηση αλβανικών και ο σωστός συνδυασμός εξαρτάται από τους στόχους και το μαθησιακό σας στιλ. Το να βρίσκετε τις μεθόδους που σας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και σας κάνουν να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι για την πρόοδο που κάνετε, είναι η καλύτερη συνταγή εκμάθησης για οποιαδήποτε γλώσσα.