Πανεπιστημιακά Πώς να έχετε καλύτερες επιδόσεις στα φοιτητικά μαθήματα

Πώς να έχετε καλύτερες επιδόσεις στα φοιτητικά μαθήματα

Ακόμα και αν ήσασταν άριστοι στα σχολικά μαθήματα, τα φοιτητικά μαθήματα αποτελούν μια νέα πρόκληση. Το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα από το σχολείο, με άλλους κανόνες και προσδοκίες. Σε πολλές τάξεις, ολόκληρος ο βαθμός σας εξαρτάται από μερικά τεστ ή εργασίες. Και ενώ δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα ή "συνταγή" για το πώς να μελετάτε πιο αποτελεσματικά, εφόσον κάθε μαθητής είναι διαφορετικός, οι καλές συνήθειες και ορισμένες τεχνικές μελέτης μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία σας ως φοιτητής.

Πώς να έχετε καλύτερες επιδόσεις στα φοιτητικά μαθήματα

Προγραμματίστε σωστά το χρόνο σας

Το να αφήνετε για την τελευταία στιγμή ένα τεστ ή μια παρουσίαση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συνήθως κάνουν οι φοιτητές. Όχι μόνο είναι σχεδόν απίθανο να τα πάτε καλά μετά από ένα ή δύο βαριά ξενύχτια, αλλά είναι επίσης πιθανό να πάθετε burnout και να αναπτύξετε αρνητικά συναισθήματα για το συγκεκριμένο μάθημα ή αντικείμενο.

Αποφύγετε την εξάντληση προγραμματίζοντας εκ των προτέρων τις ώρες μελέτης σας. Υπολογίστε πόσο χρόνο έχετε έως την επερχόμενη εργασία, πόσες ώρες πιθανότατα θα χρειαστείτε να μελετήσετε και, στη συνέχεια, προγραμματίστε όσο πιο ρεαλιστικά μπορείτε. Αυτό είναι το κλειδί για να μελετάτε σωστά σχεδόν όλα τα φοιτητικά μαθήματα.

Διατηρήστε μια υγιή ρουτίνα

Η ρουτίνα είναι επίσης κρίσιμη για τους φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν καλύτερες συνήθειες μελέτης. Οι μαθητές ευδοκιμούν στη ρουτίνα και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους φοιτητές που τείνουν να έχουν άστατο πρόγραμμα. Ακόμη και αν δυσκολεύεστε να μπείτε σε πρόγραμμα θα πρέπει ως επί το πλείστον, οι μέρες και οι εβδομάδες σας να ακολουθούν μια υγιή ρουτίνα.

Ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Καταναλώστε ένα θρεπτικό πρωινό πριν από τα μαθήματά σας και μετά μελετήστε σύμφωνα με το πρόγραμμα μελέτης που έχετε προγραμματίσει. Ακόμα και αν παρεκκλίνετε από τη ρουτίνα σας κάποιες ημέρες για να διασκεδάσετε λίγο παραπάνω το να έχετε μια σωστή ρουτίνα στην οποία θα επιστρέφετε είναι σημαντικό.

Κρατήστε σωστές σημειώσεις

Όσο καλά και αν οργανώσετε τη μελέτη σας δεν θα έχει και τόση σημασία χωρίς καλές σημειώσεις από την παράδοση των μαθημάτων. Είτε ακούτε για ένα θέμα για πρώτη φορά στην τάξη, είτε απλώς κάνετε αναθεώρηση, βρείτε μια μέθοδο για να κρατάτε σημειώσεις και επιμείνετε σε αυτήν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση των πληροφοριών και θα το συνειδητοποιήσετε όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε την προετοιμασία για την τελική εξέταση.

Συμβουλές για καλές σημειώσεις:

Παρατηρήστε τα λεκτικά μηνύματα: Όταν ο καθηγητής σας ξεκινά μια ενότητα της διάλεξής του λέγοντας κάτι του στιλ «Αυτό είναι σημαντικό…» ή όταν επαναλαμβάνει κάτι περισσότερες από μία φορές, ουσιαστικά σας προτρέπει να γράψετε αυτά που λέει, γι' αυτό δώστε προσοχή. Κρατήστε σημειώσεις και θεωρήστε τα βασικές έννοιες για τη μελέτη σας.

Γράψτε οτιδήποτε υπάρχει στον πίνακα: Εάν ο καθηγητής σας αφιερώνει χρόνο για να γράψει κάτι στον πίνακα, τότε βεβαιωθείτε ότι θα το έχετε και στις σημειώσεις σας. Το ίδιο ισχύει για οτιδήποτε περιλαμβάνεται σε μια παρουσίαση PowerPoint, ερωτήσεις εξάσκησης κλπ.

Γράψτε τις σημειώσεις σας με το χέρι: Σίγουρα το να φωτογραφίσετε τον πίνακα με το κινητό αποτελεί εύκολη λύση αλλά στον βαθμό που μπορείτε, γράψτε τις σημειώσεις σας με το χέρι. Έρευνες δείχνουν ότι το γράψιμο με το χέρι βοηθά στη καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση του υλικού.