Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα Δημοτικού: Τι να προσέξετε

Ιδιαίτερα μαθήματα Δημοτικού: Τι να προσέξετε

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τα πηγαίνουν καλά σε όλα τα μαθήματα και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν το σχολείο — κανένα παιδί όμως δεν πρόκειται να διαπρέψει σε κάθε μάθημα. Κάποια χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, ενώ άλλα χρειάζονται απλώς βοήθεια για να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Οι μαθησιακές ανάγκες κάθε παιδιού είναι διαφορετικές, όπως και οι δεξιότητες κατανόησης και διατήρησης της γνώσης. Ένας δάσκαλος/δασκάλα για ιδιαίτερα, θα εξατομικεύσει τη διδασκαλία προσαρμόζοντάς την στο ρυθμό του μαθητή ενώ το οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας και οι βολικοί χρόνοι ενισχύουν περαιτέρω τις δεξιότητες μάθησης και κατανόησης. Ίσως μοιάζει υπερβολικό αλλά οι γονείς που επιλέγουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά τους από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού ενισχύουν την ικανότητά τους να μαθαίνουν αποτελεσματικά.

Ιδιαίτερα μαθήματα Δημοτικού: Τι να προσέξετε

Προσέξτε τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξετε δάσκαλο

Τα προσόντα και η εμπειρία των δασκάλων, ενώ αποτελούν σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους, δεν είναι οι μοναδικές παράμετροι. Κάποιος με πολλές πιστοποιήσεις ή πτυχία από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια δεν είναι απαραίτητα καλός δάσκαλος για το παιδί σας.

Η καλή επικοινωνία, η υπομονή, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να κάνουν τα μαθήματα συναρπαστικά και ενδιαφέροντα είναι μερικές ιδιότητες που πρέπει να αναζητήσετε και βρίσκονται πέρα ​​από την εμπειρία και την εκπαίδευση. 

Συχνά, οι γονείς με πολλαπλές ευθύνες και εργασιακές πιέσεις επιλέγουν δασκάλους βιαστικά. Το να κάνετε έρευνα είναι ουσιαστικό. Πάρτε το χρόνο σας με τον προγραμματισμό συναντήσεων με πιθανούς υποψηφίους. Μιλήστε μαζί τους, έστω και online ή ζητήστε τους ένα δοκιμαστικό μάθημα στο σπίτι σας.

Προσέξτε τα σχόλια των παιδιών σας

Η συμπερίληψη των σχολίων του παιδιού σας είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη. Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης ενός δασκάλου για ιδιαίτερα μαθήματα, βεβαιωθείτε ότι μιλάτε με τον παιδί σας λεπτομερώς μετά από κάθε μάθημα.

Κάντε του εννοιολογικές ερωτήσεις για να δείτε αν ο δάσκαλος εξήγησε σωστά τα βασικά. Το να μην αξιολογείτε προσεκτικά τη συμπεριφορά, την ψυχολογική και πνευματική άνεση του παιδιού σας με έναν δάσκαλο είναι λάθος. Τα παιδιά μερικές φορές δεν μιλούν για έναν δάσκαλο ή δεν αναλύουν τις σκέψεις και την εμπειρία τους. Είναι ευθύνη των γονέων να ανοίξουν τη συζήτηση και να ψυχολογήσουν σωστά το παιδί τους.

Προσέξτε εάν ο δάσκαλος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά

Οι καλύτεροι δάσκαλοι δεν εστιάζουν μόνο στη βελτίωση ενός συγκεκριμένου μαθήματος, βαθμού ή συνόλου δεξιοτήτων, αλλά και στην αύξηση της εμπιστοσύνης του μαθητή στον εαυτό του. Χρειάζεται πολλή ενέργεια και προσπάθεια για να μπορέσουν τα ανασφαλή παιδιά να σκεφτούν πώς να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους.

Ένας δάσκαλος που επίσης βοηθά τους μαθητές του να αποκτήσουν την επιμονή και την αντοχή που απαιτείται για να ξεπερνούν τα μαθησιακά εμπόδια με ενθουσιασμό, είναι ιδανικός για να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.